צוותי שיפור
צוותי שיפור הם דרך אפקטיבית, חסכונית, מהנה ותורמת למשתתפים בה ולארגון, לזיהוי בעיות ופתרונן, לאיתור ופיצוח של מוקדי חוסר יעילות, ולפיתוח של חדשנות והזדמנויות לשיפורים ופריצות דרך בארגון ופעילויותיו. צוותי שיפור מאפשרים לצמצם עלויות, לשפר ולייעל תהליכים ומוצרים, לשפר השגה של יעדים עסקיים ורווחיות, לקדם את התרבות, המקצועיות והאווירה בארגון, ולהגדיל את התפוקה והערך ללקוחות.
עיקרי השיטה
-
מגדירים צוות עבודה לטיפול בסוגיה שעל הפרק, מקרב חברי הארגון.
-
מוודאים שהצוות כולל בעלי תפקידים שונים - כאלה שנוגעים בסוגיה מכיוונים והקשרים שונים בתוך הארגון, ויכולים על-כן להביא זוויות הסתכלות שונות, צרכים ואילוצים שונים, ידע מקצועי רלוונטי מגוון, ורעיונות יצירתיים שונים.
-
לצוות ממונה יו"ר שמנחה אותו, ואחראי על תהליך העבודה של הצוות, תוצריו, והשגת יעדיו.
-
הצוות מתכנס לישיבות עבודה לאורך תקופה מסוימת, בתדירות מסוימת, כאשר בין המפגשים תתכן עבודת הכנה על-ידי החברים, (לעתים בתתי-צוותים).
-
המפגשים והתהליך מנוהלים לאור מתודולוגיה ברורה ומסודרת, שמגדירה צורת דיון, שלבים, משימות, תחומי אחריות של החברים, זמני ביצוע, אופני מדידת הצלחה, וכו'.
היתרונות המרכזיים
-
צוות שיפור מוקם מתוך אנשי הארגון, שהם אלה שמכירים הכי טוב את הארגון שלהם, את הסוגיה והאתגר שעל הפרק, ואת המשמעויות, המורכבויות, הצרכים, השיקולים והאילוצים.
בשונה מיועצים חיצוניים - לחברי הצוות אין צורך בלמידה מקיפה מוקדמת של הנושא, שהרי הם חיים אותו ביומיום. -
ההשתתפות בצוות רותמת את חבריו לנושא, מעלה את המעורבות והאחריות האישית, יוצרת סיפוק ומשמעות עבור המשתתפים, מקנה להם ידע ואוריינטציה של מצוינות, ומעצימה אותם אישית, חברתית ומקצועית. ככלל מחזקת את חיבור המשתתפים לארגון.
-
התהליך ענייני ולא מסורבל, זול, ופחות תלוי בבירוקרטיה וגורמים חיצוניים.
המקום והעזרה שלי
- ישנן שתי אפשרויות, שהבחירה ביניהן נגזרת ממהות הנושא, משמעויות שיש לו בארגון (למשל פוליטיות / חברתיות / ניהוליות), ומאפייני האנשים המעורבים והעדפותיהם:
-
הובלה שלי את הצוות ואחריות כוללת עליו, כיו"ר וכמנחה מקצועי ויועץ חיצוני.
-
ליווי והנחיה שלי ליו"ר של הצוות שבא מתוך הארגון, כאחראי ועוזר מתודולוגי לידו.
בנוסף, עם כל אחת מהאפשרויות, ניתן לשלב תהליך אבחון מיוחד מקדים שאני אבצע. תובנות האבחון יזינו את עבודת צוות השיפור, והוא יתבסס עליהן לעיבוד וחשיבה ותכנון קדימה של הפתרון והצעד הבא.
קצת רקע - אז ועכשיו
צוותי שיפור החלו לפרוח בעקבות הגישה של TQM (ניהול איכות כולל), וביחד עם המתודולוגיה של "Six Sigma", תחילה ביפן ולאחר מכן בארה"ב ואירופה, בעיקר מאמצע שנות ה-90. במקור צוותי השיפור שויכו בעיקר לתחום של אבטחת איכות, כשבמרכזן השאיפה למינימום תקלות ופגומים בייצור או בשירות, כלומר למקסימום איכות ביצוע, העברה ושירות.
אני לוקח כיום את הרעיון והמתודולוגיה הבסיסיים של צוותי שיפור, עם התאמות ושכלולים רבים ומיוחדים, למקום עדכני והרבה יותר נרחב. באופן שאני מביא אותם, צוותי השיפור הם דרך מעולה לטיפול בכל בעיה או סוגיה, ובכל צורך בשינוי או שיפור, מציאת פתרון או פריצת דרך, בכל מקום בארגון.